Fotografie tekstwolk

Stockfotografie

Hoe je je digitale foto’s kunt verkopen aan stockfoto websites

Veel van je hobby’s kun je omzetten in business ideeën waarmee je geld kunt verdienen. In mijn blog met 10 thuiswerk tips om online geld te verdienen bespreek ik ook de mogelijkheid om foto’s te verkopen. Als digitale fotografie een passie van je is kun je extra geld bijverdienen door je beste foto’s online te zetten. Bij deze een aantal manieren waarop je dit kunt doen.

Met behulp van digitale fotografie is het mogelijk om heel verschillende foto’s in verschillende formaten vast te leggen. Daarna is het mogelijk om bepaalde effecten toevoegen. Wil je bijvoorbeeld een foto maken die er uitziet alsof hij uit de oude doos komt, dan gebruik je het “sepia”-filter. Wil je bewust een wazige foto maken, dan kan dat met een “blur”-filter. Met een smartphone kun je deze effecten heel gemakkelijk toepassen door middel van het gebruik van aanwezige filters. Digitale foto’s gemaakt met een professionele camera kun je later bewerken op je computer met behulp van speciale software.

Stockfotografie is een van de beste manieren om geld te verdienen in de online fotografiemarkt. Je kunt je foto’s verkopen aan anderen die op zoek zijn naar de juiste foto voor hun website, nieuwsbrief, tijdschrift, e-zine of andere media. Als je veel op het web surft valt het op dat veel stockfoto’s op elkaar lijken. Misschien kun jij met behulp van jouw foto’s een nieuwe smaak toevoegen aan het Internet. Het kan in ieder geval geen kwaad om eens te kijken hoe je foto’s worden gewaardeerd.

Als eerste dien je te begrijpen hoe de business van stockfotografie in zijn werk gaat. Op de sites met stockfoto’s kunnen klanten foto’s kopen of voor een bepaalde periode leasen. Verder kun je per foto betalen of een abonnement nemen waarbij je recht hebt op een bepaald aantal foto’s per maand. Van sommige sites kun je de foto’s gratis gebruiken, onder de voorwaarde dat je een overeenkomst tekent voor het gebruik en bij de foto een link plaatst die terug verwijst naar de betreffende website.

Als je foto’s aanlevert aan een site voor verkoop word je bestempeld als een “contributor”. Wanneer je foto wordt geleased verdien je meer geld dan wanneer deze eenmalig wordt verkocht. Bij eenmalige verkoop ontvang je een bedrag dat ongeveer 15-45% bedraagt van de opbrengst van je gedownloade foto. Bij het leasen van je foto daarentegen ontvang je een constante bron van inkomsten gedurende de leaseperiode. Een foto kan door meerdere personen tegelijkertijd worden geleased, waardoor je werk door een groter publiek zal worden gezien. Een goede foto kan al snel enkele tientallen keren worden verkocht of geleased.

Start met het verkennen van de huidige stockfoto websites. Goede buitenlandse voorbeelden zijn bijvoorbeeld iStockphoto, Fotolia en Shutterstock. Zoek een site uit die leasemogelijkheden biedt en gemakkelijk is om te navigeren. Begin hier en test de site met enkele foto’s uit je portfolio. Wat je vervolgens moet doen is het leveren van kwaliteitsfoto’s. Bekijk de andere foto’s op de website eens nauwkeurig. Wat valt je op? Wat hebben ze gemeenschappelijk? Zijn ze scherp? Herken je bedoeling achter de foto? Zorg in ieder geval dat jouw foto’s scherp zijn en dat het betreffende onderwerp ook goed op de voorgrond staat.

Iets anders waar je goed over moet nadenken is het type digitale foto dat jij probeert te verkopen; meer van hetzelfde zal niet snel worden geaccepteerd. De bedrijven achter stockfoto websites willen ook graag geld verdienen. Dit kan alleen maar als ze veel unieke foto’s bieden en daarmee een hoop klanten trekken. Wees niet bang om te experimenteren en probeer eens met nieuwe originele ideeën te komen voor je vakantiefoto’s of je alledaagse foto’s. De website eigenaren laten je vervolgens weten wat wel en wat niet zal verkopen.

Bouw in de tussentijd een eigen website of een blog met links naar de stockfoto website waarop jouw werk is terug te vinden. Dit betekent meer bezoekers om jouw foto’s te bekijken en misschien meer mogelijkheden in de toekomst.

Wanneer een en ander goed loopt op de betreffende site kun je gaan proberen om je stockfoto’s op meerdere sites aan te bieden. Let wel op: er zijn sites die exclusiviteit eisen. Dit houdt in dat je een bepaalde foto alleen mag verkopen op hun website en op geen enkele andere.

Stockfotografie is een mooie manier om met je hobby extra geld te verdienen. In het begin zal het om kleine bedragen gaan, maar als je meer foto’s verkoopt zal dit snel uitgroeien. Als je meer naamsbekendheid hebt verworven en je hebt honderden foto’s op verschillende sites staan kun je een goed inkomen verdienen. Succes!

Stockfoto van fotograaf met kleurrijke achtergrond