Affiliate marketing

Affiliate Marketing

Wat is Affiliate marketing?

Affiliate marketing is een vorm van promotie waarbij jij een product van een ander promoot of waarbij een ander reclame maakt voor jouw product. Laten we eerst eens kijken naar het promoten van een product van iemand anders; jij maakt reclame voor het betreffende product en ontvangt daar een bepaald percentage commissie voor. Dit kan oplopen van 10% tot 80% voor elk product dat jij verkoopt. De commissie op digitale producten (software, trainingen, e-boeken) is een stuk hoger dan op fysieke producten zoals boeken, kleding of apparatuur. Het grote voordeel van affiliate marketing is dat je geen producten hoeft in te kopen, geen voorraad hoeft aan te leggen, geen producten hoeft te versturen en geen retourproblemen hebt.

Wanneer jijzelf een product hebt dat je wilt verkopen kun je ook met affiliate marketing werken; je betaalt dan anderen voor het maken van reclame voor je product en het verkopen daarvan. Heb jijzelf een e-boek geschreven, een cursus of een seminar ontwikkeld of geef je een training dan kun je dit prima door anderen laten promoten. Jij betaalt ze dan een deel van de opbrengsten. Daarnaast kun je zorgen voor promotiemateriaal (zoals banners, reclame teksten, reclame e-mails, etc.), zodat jouw affiliate-partners snel aan de slag kunnen.

Affiliate Partnerprogramma’s

Om aan de slag te gaan met affiliate marketing dien je een website te hebben of te maken. Als jij bijvoorbeeld al een blog hebt, kun je gemakkelijk reclame maken voor andere producten die passen bij de onderwerpen waar jij al over blogt. Om reclame te kunnen maken dien je je aan te sluiten bij een een affiliate netwerk of een partnerprogramma van een leverancier. Bekende affiliate netwerken zijn:

Clickbank en JVZoo zijn Amerikaanse affiliate netwerken en vooral gericht op elektronische producten, zoals software en e-books. PayPro is de Nederlandse tegenhanger hiervan. Daisycon daarentegen richt zich meer fysiek producten (bijvoorbeeld voor Corendon, Ohra en Vodafone) en vergelijkers (autoverzekeringen, energie, reisverzekeringen, etc.). TradeTracker richt zich vooral op het aanbrengen van klanten voor websites van fysieke producten zoals Ohra, VISA, MasterCard, maar ook voor websites waarop fietsen, voeding, kantoorartikelen, etc. worden verkocht.

Allereerst dien je je aan te melden bij een netwerk. Je krijgt dan een uniek ID toegewezen. Vervolgens kun je in allerlei categorieën op zoek gaan naar een product dat jou aanspreekt. Let wel op dat je kiest voor een product dat hoog scoort en dus populair is. Als je een product hebt gevonden kun je voor het betreffende product een link krijgen met daarin jouw unieke ID. Deze link kun je dan op jouw site plaatsen. Op het moment dat lezers van jouw site op de betreffende link klikken worden ze doorgeleid naar het betreffende product. Via de link die jouw ID bevat weten de verkopers dat de potentiële klant van jou afkomstig is. Eventuele opbrengsten worden dan ook op jouw rekening bijgeboekt.

Wanneer jij jouw eigen product wilt laten promoten door anderen, dan kan dit ook via dezelfde affiliate netwerken. Allen dien jij dan je product (tegen een vergoeding) te plaatsen op de website van het betreffende netwerk. Eventuele geïnteresseerde verkopers kunnen dan jouw link overnemen om reclame te maken. Het netwerk zorgt verder voor de financiële afhandeling.

Je kan ook lid worden van een partnerprogramma van een leverancier, bijvoorbeeld een hosting-provider of een softwareleverancier. In Nederland kun je bijvoorbeeld lid worden van Bol.com. De commissie die je ontvangt bedraagt tot 8% over de verkoopwaarde. Daarnaast ontvang je bonussen bij verkoop van bepaalde aantallen. Bol.com geeft wekelijks een nieuwsbrief uit voor haar partners, waarin bijvoorbeeld actuele acties worden weergegeven. Daarnaast kun je een zoekwidget en een winkelwidget op je site plaatsen, waardoor je bezoekers direct in de winkel van Bol.com kunnen zoeken en bestellen, terwijl ze toch op jouw website blijven. Jij ontvangt dan daarvan de commissie. Daarnaast hebben ze allerlei Top 10 lijstjes en meer dan 250 lijstjes die door experts worden opgesteld. Deze lijstjes kun je opnemen op jouw site. Bijvoorbeeld de 10 best verkochte Thrillers of de Nederlandse boeken top 100. Zij hebben daarnaast allerlei plug-ins voor je website, promotiemiddelen, webinars en verschillende soorten rapportages over jouw activiteiten. Zie hiervoor hun partnerprogrammaLogo bol.com

Social Media

Naast het maken van reclame voor producten op je website kun je dit ook doen op je social media. Je kunt bijvoorbeeld een advertentie plaatsen op Facebook of een een tweet met een verwijzing naar een productbeschrijving plaatsen op Twitter, of een een mooie foto van het product pinnen op Pinterest.

Naast social media kun je ook gebruik maken van e-mail marketing. Als je een lijst met adressen hebt van lezers van jouw site kun je ze gerichte reclame sturen. Hierbij kun je gebruik maken van een autoresponder. Dit is een tool dat e-mail adressen voor je opslaat en automatisch op gezette tijden een mail verstuurt aan je adressenlijst.

Conclusie

Affiliate marketing heeft een groot aantal voordelen:

 • je kunt van huis uit werken
 • je hoeft niet meer voor een baas te werken als je het goed doet
 • je kunt het overal ter wereld doen (mits je een PC hebt met Internet aansluiting)
 • als het eenmaal draait hoef je er niet meer veel tijd in te steken
 • je werkt alleen wanneer jij dat wilt
 • je hebt geen technische kennis nodig
 • als je andermans spullen verkoopt heb je geen inkoop/opslag/verzending/retouren

Er zijn echter ook een aantal beperkingen:

 • je hebt focus nodig en doorzettingsvermogen
 • het kost tijd in het begin en het is geen “wordt snel rijk”-methode
 • je bent geneigd snel op te geven als het in het begin nog niets oplevert
 • voor sommige producten zijn veel concurrenten in de markt

Affiliate marketing is dus een prima methode om online thuis als freelancer geld te verdienen. Je hoeft er niet veel voor te investeren, behalve tijd om een en ander uit te zoeken en op te zetten.

Cursus

Er zijn veel boeken en cursussen op de markt voor affiliate marketing. Eén van de beste cursussen vind ikzelf de Affiliate Marketing Revolutie van Jacko Meijaard. Deze cursus is erg praktisch en bevat veel tips.

De cursus zelf is opgebouwd rond vijf modules:

 1. Marktonderzoek; welke producten wil je gaan promoten?
 2. WordPress; een training om een goed werkende website op te zetten.
 3. Autoresponders; hoe richt je je e-mail marketing in?
 4. Facebook; hoe je gericht kunt adverteren om je product te promoten.
 5. Het maken van effectieve pagina’s om e-mail adressen te krijgen en reclame te maken.

Klik op onderstaande (affiliate) link voor meer informatie over deze praktische cursus.

Cursus geld verdienen met affiliate marketing