Fotograaf met camera

12 Manieren om geld te verdienen met digitale fotografie

De wereld van de fotografie

In mijn blog met 10 Thuiswerk tips om online geld te verdienen als freelancer wordt als tip genoemd het verkopen van digitale producten. Dit kan bijvoorbeeld een e-book zijn of software, maar ook digitale foto’s.

Ben jij iemand die altijd zijn camera bij zich heeft? Maak jij altijd de foto’s bij familie aangelegenheden of gewoon in de buurt? Maak dan gebruik van je ervaring en zet je camera in om geld te verdienen met je inspanningen.

De wereld van de fotografie is gigantisch veranderd sinds de introductie van de “instant” camera. Met de digitale camera’s van tegenwoordig kun je zelfs niet zo goede foto’s omtoveren in perfecte foto’s met behulp van diverse software pakketten. Daarnaast kun je je foto’s meteen afdrukken op fotopapier met je eigen printer, of laten afdrukken voor enkele centen per foto in een winkel of online. Door de nieuwe technologie is het mogelijke duizenden foto’s op te slaan op een memory card, welke je daarna kan delen op het Internet. Deze foto’s kun je meteen delen met je vrienden, familie of op je eigen blog of website plaatsen.

Hoe kun je nu geld verdienen met digitale fotografie?

Bij deze 12 manieren om inkomsten te verkrijgen uit je hobby:

 1. Stockfotografie: dit is een snel groeiende business. Uitgevers zijn continu op zoek naar die ene unieke foto voor hun nieuwsbrieven, tijdschriften of artikelen. De foto moet perfect passen bij de inhoud van het betreffende artikel. Het is voor hun niet mogelijk om zelf op pad te gaan om die ene foto zelf te maken. Ze gaan daarom op Internet op zoek naar de juiste foto. Het verkopen van stock foto’s is daarom ook een lucratieve bezigheid, zowel voor hun als voor jou. Websites waaraan je je beste foto’s kunt verkopen zijn bijvoorbeeld iStockphoto, Fotolia en Shutterstock. Je kunt hier als “contributor” ongeveer 15-45% van de opbrengst van je gedownloade foto’s verdienen. Een goede foto kan tientallen keren worden verkocht. Zie ook mijn pagina over stockfotografie.
 2. Bruidsfotografie: als nieuwe fotograaf is het niet gemakkelijk om in deze markt te starten, aangezien je nog weinig ervaring hebt. Je kunt echter starten met het fotograferen van zaken rondom de bruiloft; je kunt bijvoorbeeld foto’s op de receptie of het feest nemen, of van de voorbereidingen. Deze kun je later op een creatieve manier bewerken en er een CD van maken met alle door jou genomen foto’s.
 3. Fotograferen voor kranten: je kunt starten met het maken van foto’s voor lokale kranten. Misschien ben jij net eerder bij een nieuwswaardige gebeurtenis aanwezig dan de fotograaf van een krant of ben je bij een lokaal evenement betrokken. Je kunt dan de door jou genomen foto’s verkopen aan een krant.
 4. Fotograferen voor tijdschriften: als aankomend fotograaf is het belangrijk om een portfolio van je beste foto’s te maken. Deze kun je aan potentiële opdrachtgevers tonen of aan tijdschriften doen toekomen. Als ze jouw portfolio bekijken en geïnteresseerd zijn in je werk is het mogelijk dat ze je inhuren voor een bepaalde opdracht. Dit is geen gemakkelijke markt om tussen te komen, maar als je eerst ervaring op doet voor lokale tijdschriften maak je meer kans. Hierbij kun je denken aan het krantje van de sportvereniging, winkeliersvereniging of de plaatselijke krant.
 5. Voor lokale bedrijven foto’s maken: veel kleinere bedrijven sturen regelmatig een mailing of reclamefolder uit. Bijvoorbeeld de plaatselijke autohandelaar of makelaar. Hiervoor dienen veel foto’s te worden gemaakt van huizen, auto’s, etc. Jij kunt jezelf dan verhuren als fotograaf voor het maken van al deze plaatjes.
 6. Evenementen fotografie: naast het fotograferen van bruiloften zijn er veel meer evenementen waar foto’s achteraf een mooie herinnering zijn. Denk aan een communie, dopen van een kind, verjaardagsfeesten, een familie reünie, etc. Maar er zijn ook grotere evenementen waar foto’s nodig zijn: sporttoernooien, schoolevenementen, opening van gebouwen, intocht van Sinterklaas, popconcerten, etc.
 7. Start een fotografie blog: als je houdt van schrijven en graag vertelt over je ervaringen met de camera kun je een eigen blog starten. Dit kan prima met bijvoorbeeld WordPress. Probeer zoveel mogelijk te schrijven en bouw een trouwe groep bezoekers op. Als dit is gelukt kun je reclamebanners op je site zetten of op andere manieren geld gaan verdienen met je blog.
 8. Een website over fotografie: als je veel verstand hebt van fotografie en digitale camera’s kun je een eigen website bouwen. Naast reviews van camera’s kun je hier ook al je tips en trucs kwijt. Als je veel bezoekers trekt met interessante artikelen kun je ook verschillende producten op je site gaan verkopen, zoals boeken of accessoires. Daarnaast kun je natuurlijk je eigen e-book gaan schrijven of producten en cursussen van anderen op het gebied van fotografie gaan promoten in de vorm van affiliate marketing. Zie ook mijn artikel hierover.
 9. Geef lessen in fotografie: weet jij alles over diafragma en sluitertijden instellingen? Ken jij alle foefjes van de moderne digitale camera? Weet jij waar al die symbolen op je camera voor staan? Dan kun jij wellicht een cursus fotografie gaan verzorgen. Leer anderen alles over het nemen van de perfecte foto. Dit kun je doen op een opleidingsinstituut, maar ook bij plaatselijke verenigingen. Denk hierbij ook aan onderwijs voor volwassenen of senioren onderwijs.
 10. Verzorg een webinar: als je liever niet voor een klas staat, kun je ook je eigen webinar op Internet verzorgen. Hiervoor kun je reclame maken bij de bezoekers van je website. In zo’n webinar kun je tips en waardevolle trucs bespreken. De bedoeling van zo’n seminar is het opbouwen van een goede relatie met je potentiële klanten. Tijdens zo’n webinar kun je reclame maken voor je eigen producten.
 11. Zet een cursus op YouTube of Facebook: maak een eigen training en zet de verschillende lessen op YouTube of Facebook. Daarnaast kun je productreviews publiceren of bekende fotografen bespreken. Door veel volgers te verwerven kun je betaalde reclame op je videokanaal zetten en zo inkomsten verwerven.
 12. Webwinkel: start een eigen webwinkel met verschillende producten op het gebied van fotografie. Je kunt bijvoorbeeld speciale boeken gaan verkopen of accessoires die moeilijk verkrijgbaar zijn. Uiteraard kun je ook hier weer je eigen producten verkopen of reviews plaatsen.

Fotograaf in woordenwolk fotografie

Heb je nog meer tips? Plaats dan een reactie onder aan deze pagina.

Vind je het artikel interessant, deel het dan met je vrienden.

 

 

 

 

Leave A Response

* Denotes Required Field